Obědváte v práci? Tak brokolici nebo zrající sýry nechte raději doma
V práci jsme více než polovinu dne, a tak pokud není v jeho blízkosti příjemná restaurace nebo jídelna, často nezbývá nic jiného, než si oběd přinést z domova. Jak se ale v klidu v práci nejíst a zároveň neobtěžovat své kolegy? Jaké jídlo je do práce nejvhodnější? A co by pro vás třeba mohl udělat zaměstnavatel?
Několik pravidel pro bezproblémové stravování
Být ohleduplný ke svým kolegům
Stravovat se, respektive obědvat na místech k tomu určených (kuchyňky atd.)
Nenosit si jídla, která mají výrazné aroma
Vše po sobě uklidit, vyvětrat
Co raději nejíst
Cibule, česnek
Vařená vajíčka
Jídlo „zapáchající“ přepálenými tuky
Kořeněné jídlo s výraznou vůní – například indická jídla, vietnamská a čínská strava
Aromatická zelenina – například brokolice, květák, celer, kapusta a podobně
Aromatické ovoce
Ryby
Zrající sýry
Co v práci jíst
Fajn je pečivo, sýry (nearomatické), uzeniny (nearomatické), jogurty, zeleninové i ovocné saláty a další. Z teplých jídel jsou to pak zejména následující jídla: omáčky s masem, vývary a další polévky, pečené kuře, popřípadě další druhy masa, rizoto, těstoviny a podobně.
Kde obědvat?
Ideální je samozřejmě mimo kancelář, kterou obýváte s dalšími kolegy. Těm nemusí vonět jídlo, ale může je i rušit vaše stolování. Pokud zaměstnanci obědvají v kanceláři, často to způsobuje konflikty. Ostatní to rozptyluje od práce nebo je může obtěžovat pach jídla.
Je však vůbec možné se nějak bránit? Právní řád upravuje detailně zejména otázky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Požadavky na uspokojivé pracovní podmínky, které jdou mimo oblast bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, stojí trochu stranou. Jíst u počítače ale není moc hygienické. Čím má čtenářka přesně argumentovat, co tím zaměstnavatel porušuje. Obědvání přímo na pracovním místě v kanceláři, navíc ve společnosti většího počtu lidí vykonávajících nejrůznější činnosti, opravdu příliš hygienické není.
Zaměstnavatel má ze zákona povinnost poskytnout zaměstnancům nejen přestávku na jídlo a oddych, ale i povinnost umožnit zaměstnancům stravování. To neznamená, že zaměstnavatel musí zaměstnancům přímo zařizovat obědy, je však povinen vytvářet vhodný prostor a čas ke stravování. Pokud tedy zaměstnanci nestíhají dojít na oběd mimo objekt firmy, měl by zaměstnavatel vyhradit určitý prostor ke stravování a vybavit jej v obvyklém standardu. Dále by měla být možnost pracoviště typu "open space" důkladně vyvětrat.
Načerpejte další informace
Jaké benefity táhnou? Stravenky, nebo pružná pracovní doba?
Samozřejmě, že si práci vybíráme podle toho, co umíme, co nás baví, kde žijeme nebo podle výše platu. Nezřídka ale naše rozhodování o tom, zda nabízenou pozici přijmout, ovlivní i to,…
Brigáda a její pravidla – od kolika let můžete pracovat a jak na to pohlíží zákon?
Blíží se léto, prázdniny, a tak celá řada mladých lidí přímo hoří touhou něco si přivydělat. Jsou ochotni místo povalování u vody zapnout a získat první pracovní zkušenosti. Občas ale…
Milostné vztahy v práci mohou končit manželstvím, ale i peklem. Hodí se romantika do zaměstnání?
Co je v domě, není pro mě, říká se. Jenže praxe ukazuje, že se tím mnoho lidí neřídí. Na pracovišti totiž kolegiální vztahy velmi často přerůstají v milostné. A není divu. V práci tráví…
Pauza na oběd – jakými pravidly se řídí a kdy na ni máte nárok?
Pauza na oběd. Jde o základní potřebu a naprosto samozřejmou věc, přesto se kolem ní může strhnout divoká diskuze. Jak je to s přestávkou, když chodím jen na 6 hodin? Co když na oběd…