Obědváte v práci? Tak brokolici nebo zrající sýry nechte raději doma

V práci jsme více než polovinu dne, a tak pokud není v jeho blízkosti příjemná restaurace nebo jídelna, často nezbývá nic jiného, než si oběd přinést z domova. Jak se ale v klidu v práci nejíst a zároveň neobtěžovat své kolegy? Jaké jídlo je do práce nejvhodnější? A co by pro vás třeba mohl udělat zaměstnavatel?
Několik pravidel pro bezproblémové stravování
Být ohleduplný ke svým kolegům
Stravovat se, respektive obědvat na místech k tomu určených (kuchyňky atd.)
Nenosit si jídla, která mají výrazné aroma
Vše po sobě uklidit, vyvětrat
Co raději nejíst
Cibule, česnek
Vařená vajíčka
Jídlo „zapáchající“ přepálenými tuky
Kořeněné jídlo s výraznou vůní – například indická jídla, vietnamská a čínská strava
Aromatická zelenina – například brokolice, květák, celer, kapusta a podobně
Aromatické ovoce
Ryby
Zrající sýry
Co v práci jíst
Fajn je pečivo, sýry (nearomatické), uzeniny (nearomatické), jogurty, zeleninové i ovocné saláty a další. Z teplých jídel jsou to pak zejména následující jídla: omáčky s masem, vývary a další polévky, pečené kuře, popřípadě další druhy masa, rizoto, těstoviny a podobně.
Kde obědvat?
Ideální je samozřejmě mimo kancelář, kterou obýváte s dalšími kolegy. Těm nemusí vonět jídlo, ale může je i rušit vaše stolování. Pokud zaměstnanci obědvají v kanceláři, často to způsobuje konflikty. Ostatní to rozptyluje od práce nebo je může obtěžovat pach jídla.
Je však vůbec možné se nějak bránit? Právní řád upravuje detailně zejména otázky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Požadavky na uspokojivé pracovní podmínky, které jdou mimo oblast bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, stojí trochu stranou. Jíst u počítače ale není moc hygienické. Čím má čtenářka přesně argumentovat, co tím zaměstnavatel porušuje. Obědvání přímo na pracovním místě v kanceláři, navíc ve společnosti většího počtu lidí vykonávajících nejrůznější činnosti, opravdu příliš hygienické není.
Zaměstnavatel má ze zákona povinnost poskytnout zaměstnancům nejen přestávku na jídlo a oddych, ale i povinnost umožnit zaměstnancům stravování. To neznamená, že zaměstnavatel musí zaměstnancům přímo zařizovat obědy, je však povinen vytvářet vhodný prostor a čas ke stravování. Pokud tedy zaměstnanci nestíhají dojít na oběd mimo objekt firmy, měl by zaměstnavatel vyhradit určitý prostor ke stravování a vybavit jej v obvyklém standardu. Dále by měla být možnost pracoviště typu "open space" důkladně vyvětrat.
Další články
Kytky v květináčích, ranní káva a společný oběd zvyšují produktivitu práce (Následující článek)Co takhle si z práce odskočit na sex? A mít to zaplacené
Na pracovní pohovor už se připravit umíte, ale jak zvládnete assessment centrum? (Předchozí článek)
Zobrazit další články na téma práce