Logo Dobrá práce
hledat přihlásit
  • Nabídky práce
  • Práce na e-mail
  • Životopis
    • Vložit životopis
    • Životopis vzor
    • Editace mého životopisu
    • Zapomenuté heslo
  • Poradna
    • Jak napsat životopis
    • Vzor životopisu
    • Vybíráme personální agenturu
    • Jak se chovat u pohovoru
  • Agentury / úřady
    • Agentury práce
    • Pracovní úřady
  • Pro firmy
    • Ceník
    • Hledat zaměstnance
    • Jak napsat pracovní inzerát
    • Přihlásit do administrace
  • Přihlásit

Najděte si dobrou práci...



Rozšířené vyhledávání



Díky cookies u nás najdete Dobrou práci

Cookies nám na našich webech pomáhají lépe pochopit, co hledáte a jak s nimi pracujete. Díky nim vám můžeme zobrazit vhodnější nabídky práce a další obsah určený pro vás.
Laskavě vás proto žádáme o udělení souhlasu pro využívání cookies pro potřeby osobního nastavení, statistik a cílení.
Pokud vám výchozí nastavení nevyhovuje, můžete si nastavit vlastní (nezdrží vás to déle než 5 minut).

Souhlasím a chci pokračovat
vlastní nastavení

Češi utratí za oběd více než 120 korun. Jak jste na tom vy?


zdroj:pixabay.com

Jíst se musí a jídelny a kantýny už jsou vymožeností jen některých velkých podniků či státních institucí. Zaměstnancům nezbývá nic jiného, než se vydat do restaurací a naobědvat se tam. Mnozí majitelé těchto podniků vycházejí poledním hostům vstříc a tvoří pro ně menu. Na kolik takový oběd přijde a rostou ceny za něj? To zjišťovala  společnost Edenred, která nabízí stravenky Ticket Restaurant. Nejvíce za oběd zaplatíte v Praze. Za stoupající ceny může mimo jiné i inflace.

Češi za oběd zaplatí už více než 120 korun, během posledního roku jejich útraty v restauracích vzrostly téměř o sedm korun. Může za to i fakt, že si rádi pochutnají na kvalitnějším jídle a jsou ochotni za něj zaplatit. To platí nejen pro Prahu a Brno jako v minulosti, za lepším obědem se stále častěji vydávají i lidé v dalších městech republiky. V březnu pak začaly opět výrazně růst i samotné ceny jídel. Vyplývá to z Ticket Restaurant Card Indexu. Ten je sestavený z plateb více než 150 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant od společnosti Edenred.

V průměru za poslední rok vzrostly útraty lidí za obědy v Česku o šest procent. Zatímco dříve se na růstu podílely zejména Praha s Brnem, nyní jsou tahouny další tuzemská města, kde dříve ceny obědů i útraty lidí víceméně stagnovaly. Vůbec nejvíce rostly obědové útraty v posledním roce v moravských městech Ostravě, Olomouci a Jihlavě, ale nadprůměrně rostou třeba i v Ústí nad Labem. „V absolutních částkách výdajů za oběd tato města, kde jsou nižší mzdy, stále zaostávají, ale rozdíl mezi nimi a Prahou či Brnem se už nezvyšuje. Vidíme k tomu dva základní důvody. Jednak ceny surovin rostou stejnou měrou v celé zemi a promítají se do nákladů všech restaurací, zároveň ale i lidem v regionech roste životní úroveň,“ říká Daniela Pedret ze společnosti Edenred.

Na počátku letošního roku útraty za obědy tradičně stagnovaly, lidé po svátcích zkrátka moc nejedí. V březnu šly ale výrazně vzhůru. Z velké části je to dané náhlým růstem inflace, která byla nejvyšší za posledních šest let. Například brambory v březnu zdražily o 75 procent a máslo o 8,6 procenta. Restaurace to samozřejmě promítají do cen. Nejčastější hodnota stravenek v Česku se nyní pohybuje kolem 100 korun. Za jeden oběd v hodnotě 120 korun si tak nyní Češi připlácejí asi 20 korun.

Na konci roku 2015 cena průměrného obědu v Česku činila 101,70 koruny. O rok později po vlně zdražení v souvislosti se zaváděním elektronické evidence tržeb to bylo o šest korun více. Restaurace musely od 1. prosince 2016 začít evidovat tržby elektronicky, současně se ale snížila sazba daně z přidané hodnoty pro stravovací služby z 21 procent na 15 procent. V roce 2017 zdražily obědy zhruba o čtyři koruny a loni téměř o osm korun.

Autor: Dobrá práce.cz

Hodnocení: 0 0   100 % (99 hodnocení)
Sdílet

Další články

Jak poznat seriozní pracovní nabídku od inzerátů podvodníků? (Následující článek)
Mladí mění práci často. Někdy jen tak z touhy po změně
Kolik dát kolegovi na dárek? Jsou tři stovky už moc? (Předchozí článek)
Zobrazit další články na téma práce

Poradna

  • Jak správně napsat životopis
  • Vybíráme personální agenturu
  • Jak se chovat u pohovoru
  • Články na téma práce
více
  • Ochrana osobních údajů
  • Práce na e-mail, mobilní aplikace
  • Katalog pracovních agentur
  • O portálu, kontakt

For employers / Post Job English orders

© 2023 Dobra Prace.cz Všechna práva vyhrazena

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie - nastavení cookies