Češi utratí za oběd více než 120 korun. Jak jste na tom vy?

Jíst se musí a jídelny a kantýny už jsou vymožeností jen některých velkých podniků či státních institucí. Zaměstnancům nezbývá nic jiného, než se vydat do restaurací a naobědvat se tam. Mnozí majitelé těchto podniků vycházejí poledním hostům vstříc a tvoří pro ně menu. Na kolik takový oběd přijde a rostou ceny za něj? To zjišťovala společnost Edenred, která nabízí stravenky Ticket Restaurant. Nejvíce za oběd zaplatíte v Praze. Za stoupající ceny může mimo jiné i inflace.
Češi za oběd zaplatí už více než 120 korun, během posledního roku jejich útraty v restauracích vzrostly téměř o sedm korun. Může za to i fakt, že si rádi pochutnají na kvalitnějším jídle a jsou ochotni za něj zaplatit. To platí nejen pro Prahu a Brno jako v minulosti, za lepším obědem se stále častěji vydávají i lidé v dalších městech republiky. V březnu pak začaly opět výrazně růst i samotné ceny jídel. Vyplývá to z Ticket Restaurant Card Indexu. Ten je sestavený z plateb více než 150 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant od společnosti Edenred.
V průměru za poslední rok vzrostly útraty lidí za obědy v Česku o šest procent. Zatímco dříve se na růstu podílely zejména Praha s Brnem, nyní jsou tahouny další tuzemská města, kde dříve ceny obědů i útraty lidí víceméně stagnovaly. Vůbec nejvíce rostly obědové útraty v posledním roce v moravských městech Ostravě, Olomouci a Jihlavě, ale nadprůměrně rostou třeba i v Ústí nad Labem. „V absolutních částkách výdajů za oběd tato města, kde jsou nižší mzdy, stále zaostávají, ale rozdíl mezi nimi a Prahou či Brnem se už nezvyšuje. Vidíme k tomu dva základní důvody. Jednak ceny surovin rostou stejnou měrou v celé zemi a promítají se do nákladů všech restaurací, zároveň ale i lidem v regionech roste životní úroveň,“ říká Daniela Pedret ze společnosti Edenred.
Na počátku letošního roku útraty za obědy tradičně stagnovaly, lidé po svátcích zkrátka moc nejedí. V březnu šly ale výrazně vzhůru. Z velké části je to dané náhlým růstem inflace, která byla nejvyšší za posledních šest let. Například brambory v březnu zdražily o 75 procent a máslo o 8,6 procenta. Restaurace to samozřejmě promítají do cen. Nejčastější hodnota stravenek v Česku se nyní pohybuje kolem 100 korun. Za jeden oběd v hodnotě 120 korun si tak nyní Češi připlácejí asi 20 korun.
Na konci roku 2015 cena průměrného obědu v Česku činila 101,70 koruny. O rok později po vlně zdražení v souvislosti se zaváděním elektronické evidence tržeb to bylo o šest korun více. Restaurace musely od 1. prosince 2016 začít evidovat tržby elektronicky, současně se ale snížila sazba daně z přidané hodnoty pro stravovací služby z 21 procent na 15 procent. V roce 2017 zdražily obědy zhruba o čtyři koruny a loni téměř o osm korun.
Další články
Jak poznat seriozní pracovní nabídku od inzerátů podvodníků? (Následující článek)Mladí mění práci často. Někdy jen tak z touhy po změně
Kolik dát kolegovi na dárek? Jsou tři stovky už moc? (Předchozí článek)
Zobrazit další články na téma práce