Kytky v květináčích, ranní káva a společný oběd zvyšují produktivitu práce

Průzkum provedený mezi zaměstnanci SMB v 11 zemích ukázal, že rostliny a květiny v kanceláři zvýšily individuální produktivitu u 55 procent respondentů, oproti nárůstu o 38 procent, resp. 34 procent, v případě polohy kanceláře v blízkosti prodejen nebo restaurací. Tvrdí to studie provedená v rámci regionu EMEA, jejíž výsledky zveřejnila Printing & Digital Imaging Group (IPG) firmy HP.
Pěstování rostlin v květináčích a přítomnost květin na pracovišti přispívá k produktivitě malých a středních podniků více než poloha kanceláře v blízkosti prodejen nebo restaurací. Průzkum provedený mezi zaměstnanci těchto podniků v 11 zemích ukázal, že rostliny a květiny v kanceláři zvýšily individuální produktivitu u 55 % respondentů, oproti nárůstu o 38 %, resp. 34 %, v případě polohy kanceláře v blízkosti prodejen nebo restaurací.
Podle průzkumu jsou to manažeři, kteří dokáží využít i odpočinkové činnosti jako je oběd nebo popíjení kávy. Efektivně využít svou ranní chvilku na kávu totiž dokázalo až 74 procent a oběd strávený s kolegy 65 procent manažerů, zatímco u nemanažerských pozic tyto údaje dosahovaly pouze 64 procent, resp. 40 procent.
Výsledky průzkumu vůbec společný oběd vyhodnotily velmi pozitivně. Celkově respondenti vyjádřili pocit, že čas oběda strávený s kolegy (60 procent) byl třikrát produktivnější než čas oběda strávený o samotě (20 procent). K obdobným zjištěním se dospělo ohledně mimopracovních kontaktů s kolegy - večerní společenská akce strávená s kolegy po práci vykazuje o 57 procent vyšší pravděpodobnost tvorby hodnot než večer strávený o samotě.
„Přestávky v práci umožňují zaměstnancům duševně se uvolnit od své práce, čímž se redukuje únava, vyrovnává stres a v konečném důsledku zvyšuje efektivita a produktivita na pracovišti,” konstatoval na základě výsledků studie Michael Bashshur, psycholog pracovních vztahů.
Rozdíly jsou však i v jednotlivých zemích. Zatímco na zaměstnance malých a středních firem ve Francii má pozitivní vliv zejména ranní přestávka na kávu, v Británii je to zase společný oběd s kolegy. Rakušané se cítí pracovně efektivnější po návštěvě posilovny nebo drinku se svými kolegy po práci, Španělé se uvolní při cestě do práce a z práce.
Další články
Práci máte, ale bude se vám ve firmě líbit? Poradíme, jak to zjistit (Následující článek)Kvůli čemu se často končí v práci? Peníze to nejsou
Obědváte v práci? Tak brokolici nebo zrající sýry nechte raději doma (Předchozí článek)
Zobrazit další články na téma práce